Bij koperblazers denk je aan de fanfare of brassband. Kijk je even verder, dan zie je ook bigbands vol trompetten en trombones. Maar ook in andere jazz-bands, zoals bv. dixielandbands, kom je de trompet en de trombone tegen. En in heel veel popmuziek vind je wel een blazerssectie, met, naast de saxofoon, meestal een trombone en een trompet.

In de salsa en de reggae zijn de koperblazers onmisbaar, ze vormen een groot bestanddeel van het geluid van deze muziek. En ook in klezmer, Afrikaanse muziek en Balkanmuziek kom je steeds weer de koperblazers tegen.

Natuurlijk zit ook de klassieke muziek vol met koperblazers. Symfonie-orkesten, kamermuziek, koperensembles: je kunt als koperblazer prima je plek vinden in de klassieke muziek.

 

de lessen

Het leren bespelen van een koperen blaasinstrument is niet eenvoudig. Als een pianist begint, kan hij vanaf les 1 alle tonen spelen. En ze klinken al goed ook! Voor een koperblazer is elke goed gelukte noot een triomf. Dit geeft in de beginperiode wel eens wat frustratie. Maar al vrij snel is het mogelijk om een liedje te spelen, en zo komt er steeds stap voor stap wat bij. Het grote voordeel is dat koperen blaasinstrumenten sociale instrumenten zijn: het is al heel snel mogelijk om samen met andere mensen te gaan spelen.

klassiek of jazz (of nog iets anders?)

Of je nou klassiek, fanfare, jazz of pop wilt spelen, de eerste stappen op het instrument zijn allemaal hetzelfde. Je moet tenslotte eerst de tonen kunnen vinden! Ik gebruik daarom een vaste methode: Horen, Zien, Spelen. Deze methode wordt overigens door heel veel docenten gebruikt.

Ik houd er wel rekening mee wat je ambities als muzikant zijn. Wil je graag klassiek leren spelen, dan is er veel aandacht voor notenlezen, interpretatie en samenspel. Wil je jazz leren spelen, dan gaan we ook al snel bezig met improvisatie. Wil je salsa leren spelen, dan gaan we ons ook bezighouden met latin-timing.

Houding, ademhaling

In mijn lessen wordt veel aandacht besteed aan houding en ademhaling. Het bespelen van een koperen blaasinstrument is fysiek inspannend, en het zal blijken dat de kwaliteit van je spel rechtstreeks wordt beinvloed door je houding en je ademtechniek.

Horen en lezen

Ik hecht eraan om muzikanten op te leiden die niet alleen met hun ogen, maar vooral met hun oren musiceren. Daarom is er veel aandacht voor uit het hoofd spelen en het naspelen van fragmenten. Maar het is als koperblazer ook heel belangrijk dat je noten kunt lezen. Daaraan gaan we ook vanaf het begin werken.

Mocht je nou per se alleen maar dixieland willen spelen, en zul je het noten lezen zeker nooit nodig hebben, dan maak ik natuurlijk graag een uitzondering…

De docent

 

Ik ben opgeleid tot docent trombone, klassieke muziek en lichte muziek. Hiernaast speel ik ook bariton, en heb ik vroeger trompet gespeeld.

Ik ben begonnen in fanfare0rkesten, o.a. het Frysk Fanfare Orkest. Daarna heb ik, tijdens mijn studie klassieke muziek, onder meer in het Regionaal Jeugd Orkest (symfonieorkest) gespeeld, en in het symfonieorkest van het conservatorium.

Tijdens, naast en na mijn studie jazz heb ik veel bigband- en jazzervaring opgedaan.  Ook heb ik jarenlang salsa, Afrikaanse muziek, reggae en ska gespeeld. Tegenwoordig houd ik mij veel bezig met klezmer en Balkan.

Ook al ben ik van huis uit trombonist, ook aan bespelers van klein koper (trompet, bugel, cornet) heb ik heel veel lesgegeven.

Improvisatie

Speciaal voor koperblazers is er de cursus Improvisatie voor koperblazers. Deze lessen kunnen individueel worden gevolgd, maar het is ook heel leuk en handig om deze lessen met een groep te volgen. Zie hiervoor de pagina Improvisatie.

 

Proefles

Om met elkaar kennis te maken, en om te kijken of ik je kan bieden wat je wilt, beginnen we altijd met een gratis proefles. Dus ben je nieuwsgierig of muziekles wat voor jou is, vraag dan een proefles aan. Deze les verplicht je nergens toe.

Kosten

De kosten voor de lessen zijn 17,50 euro (bruto, excl. BTW voor mensen van boven de 18 jaar) voor een les van een half uur. Voor groepen(vanaf 2, dus ook voor jou en jouw vriendin..) zijn in overleg andere lestijden mogelijk, waarbij de tarieven ook enigszins anders zullen liggen.

Ik verwacht dat je de kosten van de muzieklessen vooraf, per maand betaalt.